Uppsala Syndrome - Do you speak hunglish?

Uppsala Syndrome - Do you speak hunglish?

My first month in Sweden

2015. szeptember 26. - Bree Gi

Szeretném egy blogbejegyzésben összefoglalni hogy mi minden történt velem itt egy hónap alatt- avagy mire vigyázz, ha idejössz. 

1. Alkohol mentes bor- ezen anno nagyot kacarásztak az emberek, de sajnos nem vicces. Azóta csak sörözöm és csakis Killkennyt veszek, mert a Pilsneren és a Heinekkennen kívül az az egyetlen ismerős márka. Nem merek kockáztatni. 

2. Cukrozott mustár- 100 g termékben 41 g szukróz... ez tömegszázalékban kifejezve 41% szukróz tartalmú mustár. "Socker" svédül a cukor. Érdemes számológéppel járni bevásárolni. Már kész kis gyűjteményem van cukrozott mustárokból. 

3. Kávé - A boltokban lehet kapni rendes kávét, azonban megtévesztő mert a szar kávé sokkal nagyobb kiszerelésben van és sokkal olcsóbb. Piros Lavazza nekem bevált, amikor nem volt kávém...aztán megjött a szeretet csomagom 2,5 kiló hazaival. 

4. Bicikli - Tök mindegy, hogy hogy nézki, csak működjön. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm. 

5. Lazac - Tényleg olcsóbb mint otthon, és gyakorlatlilag a falukorv után a legolcsóbb húsárú. (Falukorv 25-30 SEK 1 kg, Lax (swedishül) 80-100 SEK 1 kg)

6. Paprika - Csak a hazai. Az itteni paprikának van színe, meg paprikának paprika, de nem ugyanaz, egyszerűen nem ugyanaz. Aki nem tud élni (vagy azt hiszi hogy tud élni, de még nem próbált) paprika nélkül, az hozzon magával. Sokat. Folyton a paprikás ételeket kívánom, pedig otthon nem ettem sokat az utóbbi 5-6 évben. 

Mielőtt folytatnám a felsorolás gyorsan bemutatok egy új szereplőt, Ma Petite (ejtsd: mápötí, enfransze jelenti "kicsikém" női alakban) személyében, aki a kiscsaládunk tagja. Értsd kiscsalád: Sir Galahad, Ma Petite meg a Hercegnő. Mi vagyunk egy kis család. Szóval... Ma Petit egy francia postdoc lány. Igazából olyan, mint egy francia porcelánbaba: szép, törékeny, pici és francia. Imádom. 

7. Ma Petite-tel realizáltuk, hogy ez az ország tényleg meg akar minket ölni. Vennünk kellett rain-set-et, ami körülbelül olyan árban volt, mint a biciklim. Meg olyan színben is. 

8. Swedish ID card = Swedish personal number egy plastic kártyán. Ezt tegnap tudtam meg. 

9. Az orrspray hivatalosan is felkerült a havi kiadások listájára. 

10. A heti tej és yoghurt fogyasztásom 14 liter (tej és yoghurt együtt) ami kb. napi 2 liter. Emelett átlagosan napi 16 km-t biciklizem, ami azt jelenti hogy a fogyasztásom 125 ml /km. 

11. Nem tudom miért, de mindenhol a szegedi embereket látom, mondhatni pótlékaim vannak. Ma Petite az én Vivi (szakdolgozóm) pótlékom...stb. 

12. Gyűlölöm a Hoefer gel cast systemet. És az äkta (FPLC) systemet is. Ezutóbbi nagyon swéd. Ezt honnan lehet tudni? Este 6 után a svédek nem dolgoznak ugyebár... Elindultam haza, 6kor még vetettem egy pillantást az FPLC-re. Minden rendben volt. Jövök be másnap... látom hogy kb. fél órával a távozásom után "high pressure alarm" volt és leállt a futás, a rendszer nem dolgozott tovább. És ez eddig a 4. alkalom volt. Ez a rohadt FPLC annyira svéd, hogy nem hajlandó dolgozni este 6 után. 

13. Rájöttem hogy miért kell itt annyi védőfelszerelést viselni (köpeny, védőszemüveg, kesztyű, csokireszelék) egy rohadt puffer bepéházásához. Üveg-pasteur pipettákat kell használni a savazáshoz meg a lúgozáshoz, és ezek csöpögnek és leesnek és fröcsögnek. Szegeden azért nem történt ilyen baleset, mert voltak külön savazós pipetták. Meg higított savak. Meg asszistensek, akik csináltak higított savakat és LB-t. 

14. LB agar lemez. Számomra a világ egyik legtermészetesebb dolga volt, hogy ha akarok LB agarlemezt, akkor szólok Sacinak és megcsinálja, vagy ha nem, akkor összemérem, lekuktázom, kiöntöm, és voilá. Na ez nem ilyen egyszerű, mivel itt se kukta, se asszisztens, csak autokláv. Mikroban kell melegítgetni az agart- és mivel nekem a mikróban még egy makaróni is képes felrobbanni, inkább preferálom azt hogy este elindítom az autoklávot (a tápcsival) és passzív hűtésre rakom, ami azt jelenti h reggel mikor kinyom az autoklávot az agar még olvad, folyékony és kellemesen meleg... 

15. Distruction. Semmit nem lehet hypozni, vagy csak úgy kidobni... ami bacihoz ért, az megy distructionre. Ezt még szokni kell. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uppsalasyndrome.blog.hu/api/trackback/id/tr717835048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Umberto 2015.10.01. 01:42:03

Túl sok tejet iszol. Vigyázz magadra!
süti beállítások módosítása